Лхаса – сърцето на Тибет

Лхаса, ТибетЛхаса е едно от най-възхитителните и въздействащи места в света. „Свещеният град“ или още „Градът на боговете“, е столица на автономната област Тибет, в  рамките на Китай. Величественият оазис на тибетската култура, традиции и вековна история се извисява на 3650 метра надморска височина, по труднодостъпните склонове на Хималаите. Именно поради този факт се слави като единственият град в света, разположен на толкова голяма надморска височина.

Лхаса е  град, изпълнен с много любов и изключителна духовност. Тук местните предано почитат и следват повелите на своята вяра, от стотици години насам. За древното тибетско културно и историческо наследство, напомня и неповторимият дворец Потала,  който е кацнал върху огромна скала и се извисява на цели 13 етажа. Палатът е главната атракция на столицата и я краси със своето присъствие от 17 – ти век насам.

В наши дни зданието с 1000 – та прозореца,  е само бледа сянка на онова пълно и кипящо от живот място, което е било преди китайската окупация през 1959 година, когато тибетското правителство и владетел, намират спасение в Индия. И въпреки това никой няма да забрави, че този палат е символ на  някогашната силна и мощна тибетска държава.

Другата ослепителна забележителност на Лхаса, е храмът „Джокханг“. Храмът е на възраст повече от 1300 години и е най-почитаното място в Тибет и носител на най-изконните ценности на местните. Поклонниците, които искат да влязат и да се помолят в този храм, са изключително много.

За славата и честта на вековният град и до днес се носят легенди. В началото възникнал като малко селище, като впоследствие се превръща в люлка на различни култури  и цивилизации – тибетска, китайска, индийска и непалска.

Днес Лхаса е развит туристически град с всички необходими предпоставки за невероятна ваканция и дни, изпълнени с уникални емоции и преживявания!

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *