Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хранене според тибетската медицина

Хранене според тибетската медицина

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Хранене според тибетската медицина

Според тибетската медицина храненето засилва функциите на едни органи и отслабва функциите на други. За всеки тип хора има различни видове подходящи храни, всичко зависи от психологическия тип, към който в Тибет се отнасят различните хора. Тези типове се разпределят според елементите, които преобладават в човека. Елементите са вятър, жлъч, слуз.

Човек с елемент на вятъра. Това съответства на психологическия тип сангвиник. Това са хора със студени ръце и крака и суха, лющеща се кожа, със суха коса. Храносмилането е слабо, затова такива хора често страдат от запек и газове, които водят до подуване на стомаха. Те трябва да се хранят с люти, кисели и солени ястия. За тях най-вредни са горчивите ястия, както и гладуването.

Препоръчва се консумацията на пилешко и агнешко месо, морски дарове, мляко и млечни продукти, ориз, хляб, яйца, олио и зехтин, пъпеш и диня, моркови, червено цвекло, млади картофи, краставици, лук, подправки, най-вече червен и черен пипер.

Сочна Пържола

Жлъч – това е типът, който съответства на психологическия тип холерик. Такива хора понасят глада и топлината много трудно и се чувстват най-добре, когато е прохладно. Склонни са към болести на ставите и бъбреците. Не се хранят здравословно. Пикантното и соленото им се отразява много лошо. Препоръчителна за тях е храна без силни подправки.

Те трябва да консумират охладено, а не замразено месо – телешко и свинско, олио и зехтин, кисело мляко и извара, зелени листни зеленчуци, сурови и обработени зеленчуци, морски дарове, зърнени продукти, пилешко и пуешко, белтъци, кориандър, канела, кардамон, копър.

Слуз – това е типът, съответстващ на психологическия тип флегматик. Тези хора са склонни към затлъстяване, диабет, хипотиреоидизъм, както и други нарушение на обменните процеси. Вредни за тях са спането през деня, обилното хранене, липсата на достатъчно физическо натоварване.

Препоръчителни за тях са агнешкото и пилешкото месо, обезмасленото мляко, плодовете и зеленчуците, яйцата, елда, царевица, пшеница, червен и черен пипер. Те не трябва да прекаляват с пресни ягоди, малини и боровинки, със сурови зеленчуци, животински мазнини, недоварена и преварена храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest