Какво е Дзен?

Дзен е високо интелектуална и дълбоко метафизична философска система

В Дзен намираме изкристализирала цялата философия на Изтока, но  не става дума за философия в общоприетия смисъл на думата. Дзен в никакъв случай не е система, основана на логиката и анализа, а антипод на логиката ,начин на мислене.  

Дзен е цялото съзнание и ние откриваме в него много неща, но съзнанието не е обект, който се изчерпва напълно след като отделим съставните му части. Дзен  не налага на своите последователи задължителни догми и в това отношение дори е твърде хаотичен. Последователите му могат да имат система от възгледи, но те са техни собствени и за тяхна собствена употреба, а не се дължат на Дзен. Затова няма свещени книги или догматични постулати, нито символични формули, които разкриват неговия смисъл. Ако ме   Каквито и учения да има в Дзен, те са заложени в собственото ни съзнание. Ние се учим, а Дзен само сочи пътя.  

Дзен се смята за будизъм, но същевременно разглежда всички будистки учения, изложени в сутри и шастри,  може да служи само за почистване прахта на интелекта и за нищо друго.  

Религия ли е Дзен? Дзен не е религия в общоприетия смисъл на думата, защото в Дзен няма Бог, пред който да се прекланяме, няма обреди и церемонии, които да спазваме, няма отвъдна обител за мъртвите, и най-сетне, в Дзен няма душа, за чието благополучие да отговаря друг, за чието безсмъртие да се грижат хората. Дзен ще рече освободеност от цялото това бреме на догми и религиозни вярвания.





{START_COUNTER}