Дворец Потала - антична архитектура. Дворецът Потала в Тибет

Страница 1 от 2

Дворецът Потала(наречен на Потала, така наречената Чиста земя на бодхисатва Авалокитешвара) е световно известен дворец в град Лхаса, който е бил официалната резиденция на Далай Лама по време на ерата на централното тибетско правителство на Ганден Потранг (от 1642 г. до 1959 г.). Огромният дворец се намира на планината Марпори (в превод от тибетски „Червената планина“) и се издига на 130 метра над центъра на столицата на Тибетския автономен регион.

Строителството на оригиналната сграда на двореца на Червената планина е започнато през 637 г. от крал Сонгцен Гампо, който нарежда да бъде издигната в Лхаса за съпругата му Уен Ченг. Сградата е завършена през 641г. През 8-ми век е почти напълно разрушен от китайските войски.

През 17-ти век V Далай Лама нарежда на планината да бъде построен нов дворец. В същото време руините, останали от времето на Сонгцен Гампо, са интегрирани в неговата структура. Строителството на първата част (Potrang Karpo, т.е. "Белия дворец") на сегашния дворец Потала е завършено през 1648 г. при V Далай Лама, а втората част (Potrang Marpo, т.е. "Червеният дворец") е завършена едва през 1694 г. след смъртта му, при своя 5-ти губернатор Деси Санге Гяцо. Подробен разказ на губернатора за този етап от строителството е оцелял, с обширен списък на занаятчии от Невар, заети в него. Последният основен ремонт е извършен през 1922 г. При 13-ия Далай Лама са реставрирани няколко стаи и са добавени още два етажа в Червения дворец.

След построяването на двореца Норбулингка, който започва да се използва като летен дворец, Потала получава статут на зимна резиденция.

През годините на китайската културна революция комплексът на двореца Потала беше един от малкото тибетски паметници на културата, които оцеляха сравнително добре, тъй като тук се намираше китайската окупационна армия. В наши дни се използва като музей, но заедно с храма Джоканг, той все още е едно от най-важните места за поклонение на тибетските будисти.

Отвън се виждат 13-те етажа на двореца. Конструкцията е изградена изцяло от дърво и камък. Стените му с дебелина до 5 метра са изцяло изградени от гранит. Основата на стените се спуска дълбоко в скалния пласт, а външните стени са подсилени с армировка, направена чрез изливане на разтопено желязо в специални канали. Укрепването е трябвало да укрепи конструкцията на сградата и нейната устойчивост на земетресения. Дворецът Потала е бил украсен с богати златни украси, които са служели и като гръмоотводи. Многобройни мълнии, които го удариха през последните няколко века, не му причиниха никаква вреда.

безценно съкровище Тибет, сама та висока древностдворец в Китай и по целия свят, достигащ височина от 3767 метра (12359 фута). Намира се на Червен хълм - Марпо Ри към центъра e Лхаса - и историческата столица на Тибет. Потала получи името си в чест на свещената планина в Южна Индия на санскрит „обителта на Авалокитешвара (Буда на милостта)“.

Дворецът е построен на мястото, където владетелят на Тибет Сонгцен Гампо е медитирал. Първата структура е построена тук през 637 г. По-късно той решава да направи Лхаса столица на Тибет и, според легендата, в чест на годежа с принцеса Уен Ченг от китайската династия Тан (618 - 907) през 7 век, Сонгцен Гампо построява 9-етажна сграда - дворец с хиляди стаи.

По-късно, с разпадането на династията Сонгцен Гампа, древният дворец е почти разрушен във войните. Изображението, което виждаме днес, е архитектурата от династията Цин (1644 - 1911). Дворецът Потала се състои от 2 части, Червеният дворец е център, а Белият дворец е разположен като две крила.

Червеният дворец или Potrang marpo- повечето висока частДворецът е посветен на преподаване и религиозни будистки молитви.

По дизайн тя представлява величие и сила. Червеният дворец се състои от сложна подредба от различни зали, параклиси и библиотеки на много нива с множество малки галерии и криволичещи коридори: Голямата западна зала, пещерата Дхарма, параклиса на светеца, гробницата на тринадесетия Далай Лама и др.

The Great West Hall - най-голямата зала на двореца Потала , с красиви стенописи по вътрешните му стени. Около него има три параклиса, параклисите на изтока, параклисите на севера и параклисите на юга. Пещерата Дхарма и параклисът Свети са само две оцелели структури от 7-ми век със статуи на Сонгцен Гамп и принцеса Уен Ченг вътре.

Белият дворец или Потранг Карпо някога е служил като административна сграда на местната власт, както и жилищни помещения на Далай Лама. Стените му са боядисани в бяло, за да предадат спокойствие и тишина. Голямата зала на Изтока на четвъртия етаж беше мястото на специални политически и религиозни събития.

Петият и шестият етаж се използват като жилищни помещения и офиси на регентите, докато седмият етаж, горният, е жилищното помещение на Далай Лама, в две части, наречени Източна камера на слънцето и Западна камера на слънцето поради на изобилието от слънчева светлина.

Дворецът Потала има и други структури, включително училища по будистка логика, семинарии, печатници, градини, дворове и дори затвори. Повече от 300 години дворецът е дом на много културни реликви като фрески, ступи, статуи, танкове и редки сутри.

Дворецът Потала днес

- център на тибетската религия, политика, история и изкуство, а днес - мащабен местен исторически музей. Съдържа над 2500 квадратни метра стенописи, около 1000 ступи, над 10 000 скулптури и около 10 000 картини на танка. Колекцията включва също картини, дърворезби, класически писания, злато, нефрит и местни занаятчии, които отразяват мъдростта и интелигентността на тибетците. Тук са построени гробни ступи, за да се запазят останките на Далай Лама по време на тяхната смърт.


В момента има осем луксозни ступи, по една за всеки Далай Лама, с изключение на шестата, която беше премахната от тази услуга. Погребалните ступи се различават по размер, но имат еднаква структура, състояща се от горна част, тяло и основа. Всички ступи са украсени със злато и скъпоценни камъни... Най-величествената от всички е ступата на петия Далай Лама.

Той е висок почти 15 метра (около 49 фута) и е украсен с 15 000 перли, карнеол и скъпоценни камъни. Стенописите в коридорите изобразяват исторически личности, религиозни легенди, будистки истории, народни обичаи и архитектура.

В планините на Тибет, на 3700 метра надморска височина, в средата на долината на Лхаса, дворецът Потала се издига на хълм. В продължение на няколко века той е бил седалище на Далай Ламите и правителството на Тибет.


Историята на двореца се корени в далечното минало. Според легендата има свещена пещера, в която е живял бодхисатва Ченрезиг (Авалокитешвара), който е представен на Земята от Далай Ламите. Императорът на Тибет Сонгцен Гемпо често медитира в тази пещера. Тъй като мястото се смятало за свещено, императорът решил да построи дворец на хълма и да обяви това място за своя столица. И това беше през 7-ми век сл. Хр. За съжаление много сгради са построени от дърво, така че през 8-ми век те са изгорели от удар на мълния. Малко останки от бившия дворец. Но пещерата беше добре запазена и това място, както и преди, се смяташе за свещено.

В средата на 17 век по инициатива на 5-ти Далай Лама започва изграждането на двореца, оцелял и до днес. През 1645-1648 г. е издигнат Белия дворец, който става резиденция на Далай Ламите.



В Белия дворец се помещават личните покои на Далай Лама, жилищните помещения на регента и наставника на Далай Лама, офис пространствоправителство и библиотека, съдържаща будистки писания. Тук се намират също семинарията и печатницата. Официални церемонии се проведоха в Големия източен павилион.



Втората част на двореца Потала е Червеният дворец, който е построен през 1690-1694 г. Там се молят и извършват религиозни ритуали.

В Червения дворец се помещават осем мемориални ступи, в които са погребани Далай Ламите. Освен това има много големи и малки зали. Посветени са на Буди, Ботисатви и Далай Лами. Има стаи за публика и различни церемонии. Те показват бижута и реликви, статуи на божества и Далай Лами, книги и ритуални предмети.



Дворецът Потала е бил седалище на Далай Ламите до 1959 г. - тоест преди китайската инвазия в Тибет. XIV Далай Лама беше принуден да напусне Тибет и да потърси убежище в Индия. Можем да кажем, че дворецът имаше голям късмет. За разлика от повечето тибетски манастири и храмове, той не е бил разрушен от Червената гвардия през 60-те и 70-те години на миналия век. Вероятно защото китайското правителство посочи двореца паметници на културатануждаещи се от специална държавна закрила.

Разположен на Червената планина в центъра на Лхаса, Потала е не само най-голямата монументална структура в цял Тибет, но и най-високата древна.

Митове и факти

Дворецът е кръстен на легендарната планина Потала на юг, където живее бодхисатва Ченрезиг (Авалокитешвара), който е представен на земята от Далай Лама. Легендата разказва, че през 7-ми век, за да посрещне булката си, принцеса Уен Ченг, императорът на Тибет Сонгцен Гампо построил 9-етажен дворец с 999 стаи. След рухването на династията Сонгцен Гампо сградата е ударена от мълния и дървените конструкции са изгорени. Последвалите войни на практика унищожават древната структура.

Строителството на сегашния дворец започва през 1645 г. по време на управлението на петия Далай Лама. До 1648 г. е построен Белият дворец. Червеният дворец, добавен през 1694 г. По изграждането му са работили над 7000 работници и 1500 художници и занаятчии. През 1922 г. 13-ият Далай Лама реновира много параклиси и зали в Бялата сграда и прави промени в Червената сграда.

Потала е била основната резиденция на Далай Лама до инвазията в Тибет през 1959 г. Далай Лама XIV беше принуден да напусне и получи политическо убежище в Индия. Останалите монаси са изгонени, а дворецът е разграбен от китайски войници. За разлика от повечето тибетски и тибетски артефакти, Потала не е унищожена от китайската армия и повечето от артефактите са добре запазени. Днес само на няколко монаси е позволено да бъдат там под строг надзор. Китайското правителство използва комплекса като музей, за да привлече чуждестранни туристи.

През 1994 г. дворецът Потала е включен в списъка Световно наследствоЮНЕСКО и обявен за едно от новите седем чудеса на света. Днес комплексът се посещава ежедневно от хиляди тибетски поклонници и пътешественици от цял ​​свят.

Какво да видя

Дворецът Потала се намира на 3700 м надморска височина на Червения хълм (Марпо Ри) в средата на долината на Лхаса. Общата площ на комплекса е 360 хиляди квадратни метра и се състои от две части: Червения дворец, като център, и Белия дворец, като две крила.

Сърцето на комплекса е Червената сграда (Potrang Marpo) - най-високата част в центъра. Тази част е изцяло посветена на религиозното образование и будистките молитви. Сградата се състои от множество зали, параклиси и библиотеки на няколко нива с галерии и криволичещи коридори. Богато украсен с картини, скъпоценни камъни и дърворезби, той съдържа няколко храма и гробници на осем далай лами от миналото, включително пагоди от 200 000 перли.

Тук се намира Голямата западна зала с площ от 725 кв. е най-голямата зала в Потала. Стените на залата са украсени с красиви фрески и картини. От три страни е заобиколен от три параклиса: от изток, от север и от юг. Пещерите Дхарма и Светият параклис са единствените оцелели сгради от 7-ми век със статуи на Сонгцен Гампо, принцеса Уен Ченг и принцеса Бхрикути вътре.

Белият дворец (Потранг Карпо) някога е служил като сграда на тибетската местна администрация и жилищните помещения на Далай Лама. Белите стени символизират спокойствие и тишина. Голямата зала Изток на четвъртия етаж с площ от 717 кв. е било място на важни религиозни и политически церемонии.

В Потала има и училища по будистка логика, семинария, печатница, градини, дворове и дори затвор. Повече от 300 години древният дворец е пазил много културни реликви като фрески, ступи, статуи, танга и редки сутри. От особено значение е пещерата Фа-Уана, в която крал Сонгцен Гампо е чел свещени текстове още преди построяването на сградата.

Лхаса също е отворена за обществеността.

Дворецът Потала е отворен от 7.30 до 16.00 часа лятно времеи от 9.00 до 16.00 часа през зимата.
Цена: 100 юана (около 11,7 €).
Екскурзиите до двореца са ограничени, билетите се продават с предварителна уговорка (1 ден предварително) след 17:00 часа на следващия ден. В едната ръка дават 4 билета. Само като се регистрирате, можете да осребрите входен билет според вашите документи, където ще бъде определен час за посещение на двореца.

Дворецът Потала е огромен религиозен и административен комплекс в Лхаса, автономен регион в Южен Тибет, Китай. Намира се на Мар По-ри (Червената планина), на 130 метра над долината на река Лхаса и се издига рязко от скалистата си основа.

Потранг Карпо (Белият дворец), завършен през 1648 г., някога е служил като седалище на тибетското правителство и основна резиденция на Далай Лама; от средата на 18 век се използва като Зимен дворец... Потранг Марпо (Червеният дворец), построен през 1694 г., съдържа няколко параклиса, свещени статуи и гробници на осем Далай Лама; той остава основно място за поклонение на тибетските будисти.

История

Тибетският крал Sron-brtsan-sgam-заповядва да построи дворец в Лхаса през 7 век. Значително по-малък и по-малко сложен от своя наследник с площ от 13 km2, той беше наречен Potala (" Чиста земя"или "Висшето небесно царство") по причини, които не са исторически документирани, въпреки че планината Потала в Индия изглежда е вероятен източник. Тибетските будисти признават Далай Лама като въплъщение на Авалокитешвара (Китай: Гуанин), бодхисатва, чийто дом беше на планината Потала.

Впоследствие дворецът е разрушен, а през 1645 г. петият Далай Лама нарежда построяването на нов замък, който може да осигури ролята му както на религиозен, така и на държавен лидер. Лхаса е избрана отново за място за поклонение поради важността и близостта си до трите основни будистки манастира: Сера, Дрепунг и Ганден. Новият дворец Потала е построен на Мар По-ри за сигурността, осигурена от издигнатата позиция. До средата на 18 век Потала е била голяма тибетска военна крепост.

От повече от 1000 стаи в Потала, най-свещените са Чогял Друбхук и Факпа Лхаханг, останките от оригиналния дворец Срон-бртсан-сгам-по; последният съдържа свещената статуя на Аря Локешвара (Авалокитешвара). Свещеният комплекс съдържа над 200 000 статуи и 10 000 олтара. Стойността му е призната от Комисията за културни реликви на Китай, а дворецът е спасен по време на Културната революция.

Като символ на Тибет, дворецът Потала има много неща за разглеждане, архитектурата на цялата структура, великолепни добре запазени произведения на изкуството и различни видове религиозни ценности.

Тибетска архитектура

Дворецът Потала е една от най-впечатляващите архитектурни структури, стоящ на стръмен хълм. С величествен 13-етажен екстериор с обща височина 117 метра, целият дворец е изграден от дърво и камъни. Стените бяха облицовани с гранит с дебелина 2-5 метра.

Покривът и стрехите са изработени от дърво с красиви будистки резби. Дворецът може да бъде разделен на две основни части: Белия дворец наоколо и Червения дворец в центъра. Белият дворец е бил жилищен район на Далай Лама и офис за политически и будистки въпроси. А Червеният дворец е основната сграда, състояща се от сложно оформление на различни будистки зали, параклиси и библиотеки.

Великолепни произведения на изкуството

Вътре във величествения дворец има истинска съкровищница от великолепни произведения на изкуството. Най-забележителното изкуство са 698 стенописи по стените и по коридорите, които описват някои важни събитиякоито са се случили по време на тибетската история, като принцеса Венченг в Тибет, и житейските истории на известни будистки майстори като 5-ия Далай Лама.

Освен стенописите, има и голям брой изящни картини върху коприна, плат или хартия, рамкирани с цветен сатен, които разказват основно за историята на Тибет, религиозни фигури и будистки учения. Освен това има много видове занаяти, които представят тибетския местен живот.

Религиозни съкровища

Дворецът Потала е една от най-свещените сгради на тибетския будизъм. Това е дворецът на лидера на тибетския будизъм Далай Лама. В древни времена Потала откри будистко училище за преподаване на будизъм. По-важното е, че дворецът Потала съдържа много ступи от миналото на Далай Лама.

И Червеният дворец, и Белият дворец имат много ценни статуи, особено статуята Цонг Хапа (в източния параклис) с височина 2 метра, сребърна статуя на Падмасамбхава (в южния параклис) и статуи на Шакямуни, Далай Лама и Медицински Буда (в Северния параклис).

През 1994 г. дворецът Потала е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Две други места са храмът Tsuglaghang (Jokhang), едно от най-популярните свещени местав тибетския будизъм и Норбуглинка (Скъпоценният дворец), бившата лятна резиденция на Далай Лама, бяха добавени към обектите на световното наследство съответно през 2000 и 2001 г.